Kleppen stellen

Ring voor klepdeksel
Speciale ring met rubber (2x)
voor vastzetten klepdeksel

Voorbereiding
Materiaal
Gereedschap
Kleppen stellen
Aandachtpunten
Montage klepdekselpakking


Ontsteking instellen


Kleppen stellen 2-cilinder

Elke 7.500 km kleppen stellen bij koude motor op klepspeling 0,20 mm voor inlaat- en 0,25 mm voor de uitlaatklep.

Voorbereiding

Accu-aansluiting massa losnemen, kartonnen trechter wegnemen, luchtfilter verwijderen, klembeugel luchtfilter verwijderen en carburateur afdekken, kleppendeksel verwijderen (M7) en Dynastartdeksel verwijderen (2 clips).

Materiaal

Gereedschap

Kleppen stellen

Stap 1
Controleer de 4 klepspelingen.
Controleer het loopvlak van de nokkenas en de tuimelaars.

Stap 2
Stel de 4 klepspelingen in op 0,20 mm en controleer na ronddraaien de instelling.
Uitlaatkleppen bij voorkeur iets ruimer op 0,25 mm.

Stap 3
Controleer de afdichtpluggen met O-ring boven de cilinderkopbouten en vernieuw de O-ringen 20 x 15 zonodig. Maak de oude klepdekselpakking goed schoon als deze opnieuwgebruikt kan worden. Maak de aluminium afdichtranden vetvrij en gebruik hittebestendig Elring Dirko HT afdichtpasta bij montage van de klepdeksel.

Aandachtpunten

Montage nieuwe klepdekselpakking

Tip. Bij gebruik van een nieuw type pakking de 2 dikke afdicht-sluitringen met inwendig afdichtrubber (zie afbeelding hiernaast) niet direct te monteren.

Maak de aluminium afdichtranden olie- en vetvrij met wasbenzine. De randen en de nieuwe kurken pakking met weinig afdichtpasta Elring Dirko HT insmeren en de klepdeksel monteren. Nadat de klepdeksel is geplaatst wordt een dunne ril Dirko HT afdichtpasta tegen het tapeind gelegd met een sluitring DIN 125 er overheen. Draai de 2 moeren M7 gelijkmatig vast. Er is nu voldoende schroefdraad om de klepdeksel stevig vast te zetten.

LET OP. Tijdens het proefdraaien van de motor moeten de 2 moeren van de klepdeksel spoedig opnieuw aangedraaid worden. Bij warme motor (en nieuwe pakking) kan het ribbelprofiel van de klepdeksel stevig in de pakking worden gedrukt, waardoor een goede afdichting tot stand komt.
Naderhand kunnen de 2 speciale afdichtsluitringen met afdichtrubber gemonteerd worden.

2 soorten klepdekselpakking
In de beginperiode werden pakkingen van standaard kurk gebruikt. Deze waren prima, maar 'gevoelig' voor verharding en daardoor scheurvorming (olielekkage).
Deze nieuwe kurkpakking zijn gewoon goed, maar leg ze voor montage eerst een nacht in het water en droog ze af voor montage.

Later is ander en dikker materiaal in gebruikt genomen met een donkere kleur; stugger maar ook lastiger te monteren. Zie de montage-tip hierboven.

Voor nieuwe afdichtrubbers 041-02-00-031-000.