Remzuigerstand
Stand remzuiger
ten opzichte van rijrichting
en draairichting remschijf

Remzadel links
Remzadel links


Fusee en remschijf
Ontluchten remsysteem
Remonderdelen ATE
Remsysteem TT/TTS
Remsysteem Prinz 4
Remleiding maken
Remcilinder ATE documenten

 

In 1985 schreef ik technische artikelen onder de naam
N.E.C. Kars Ulm op de schrijfmachine en tekende met Oost-Indische inkt wat onderdelen ter illustratie voor het clubblad NSU Varia.

Haast niet te geloven, 36 jaar geleden!

Klik op de afbeelding om de PDF met 5 pagina's te openen

Remzadel TT/TTS

De remzadels links en rechts zijn verschillend, omdat de ontluchtingsnippel altijd boven moet zitten.

Tekening remzadel - Hans Homburg

Remzadel voor NSU TT

Onderdeelnummers remzadel of remklauw

ATE 13.2381-1101.3 links - ATE 13.2381-1201.3 rechts
NSU 056 56-02-527-000 - NSU 056 56-02-528-000
V. Oorschot ref. 12 681 1 - V. Oorschot ref. 12 682 9

Reparatieset
ATE 13.0520-3801.5 of 13.0441-3801.2
FAG RKS 3801

Standaard onderhoud

De remblokken moeten regelmatig op slijtage gecontroleerd worden; minimale voeringdikte is 2 mm. De spreidveer en de pennen van de remblokken moeten vrij zijn van roest en moeten op de drukvlakken heel licht ingevet worden met kopervet. Bij vervanging van de blokken moet de gangbaarheid van de zuigers, de stand van de zuigers en de rubber stofkap gecontroleerd worden. De dikte en het oppervlak van de remschijf moet gecontroleerd worden. Controleer de remslang op beschadigingen, aanlopen enzovoort. Ontlucht de remzadel goed in combinatie met het verversen van de remvloeistof. Uitleg ontluchten in het artikel hier...

Remblokken

Pennen

Remblokpennen

Remschijven in 2 maten

Remschijven

2 verschillende remschijven NSU TT/TTS en 1200 C

Omdat de remschijf betrekkelijk onbeschermd onder de auto zit, is deze gevoelig voor roest en groefvorming. De remschijf mag niet meer dan 0,2 mm slingeren, gemeten op het hart van de remzuigers.

Aandachtpunten bij het verwisselen van de remschijf
De kogellagers van de naaf moeten licht lopen maar mogen geen duidelijke speling hebben. Voordat de 5 bevestigingsbouten M8x1 x 27 10K worden losgemaakt om de schijf te verwijderen moeten we voor de montage kunnen beschikken over een goede momentsleutel om ze weer goed vast te zetten. Nadat de naaf/remschijf van de astap is getrokken met een wielnaaftrekker, is het sterk aan te bevelen de kogellagers direct af te dekken met papier of plastic. Maak deze bescherming van tevoren. Vuil of metaaldeeltjes zijn de meedogenloze veroorzakers van een vroegtijdig einde van een kogellager leven. Merk de stand van de remschijf ten opzichte van de naaf.

Als we uitgaan van een remschijfdikte van 9 mm, is de uiterste minimale dikte 8 mm, maar 8,5 is beter. Dat betekend dat er éénmaal of maximum tweemaal kan worden afgedraaid of geslepen.

Veiligheid

Werkzaamheden aan het remsysteem zijn voor eigen risico en aansprakelijkheid.
Voer werkzaamheden aan het remsysteen nauwkeurig en veilig uit of laat werkzaamheden aan het remsysteem door een deskundig autobedrijf uitvoeren.